Miksi valaistukseen kannattaa panostaa?

Valaistus on akustiikan ohella aihepiiri, josta löytyy kasapäin kirjoituksia ja omia podcastejakin.  Kirjoitan tässä blogissa aiheesta Lifehoodin valintojen näkökulmasta ja miksi mikäkin ratkaisu tuottaa asiakasarvoa.

Valaistus tai valoisuus voidaan jakaa kahteen kategoriaan:

  • Valoaukot ja niiden kautta tiloihin tuleva luonnonvalo
  • Keinovalaistus, jonka voi jakaa vielä on kohdevalaistukseen ja yleisvalaistukseen

Luonnonvalo on ihmissilmälle miellyttävin valo ja liittyy yleiseen hyvinvointiin mm. D-vitamiinituotannon kautta ja vireystilaan. Luonnonvalolla ja aukotuksella voi myös luoda tilantuntua. Lifehood taloissa halusimme mahdollisimman suuret ikkunat – panorama näkymän – jotta asukas ei katselisi ikkunoita tai karmeja vaan näkymä olisi mahdollisimman esteetön ja luonnonvalo tulvisi sisälle.

Suomessa on kuitenkin pimeä pitkä talvikausi ja kotona ainakin lapsiperheissä oleskellaan pääosin iltaisin, joka korostaa keinovalon merkitystä.  Keinovalona hehkulamppu ja myöhemmin halogeeni olivat värintoistoiltaa varsin kelvollisia kunnes LED -teknologia syrjäytti ne.  LED kärsi pitkään huonosta värintoistosta, mutta modernit LED -valaisimet ovat tämän ongelman jo ratkaisseet.

Asuntototuotannossa olemme tottuneet ja tyytyneet siihen, että keskelle kattoa on sijoitettu jakorasia, jossa on pinta-asenteinen valaisinpistorasia. Ratkaisu on ollut muuttumaton aina siitä lähtien, kun sähkövalot yleistyivät asuinhuoneistoissa. Asukkaalla on siten vaihtoehtona sijoittaa mikä tahansa riippuvalaisin tai plafondi siihen. Mikä olikaan ongelma? 

Sijoittamalla valaisin keskelle tilaa se tyypillisesti luo tilaan tasaisen yleisvalaistuksen, joka  toimii siivousvalona ja toki oleskeluunkin. Kun 10 vuotta sitten rakensin taloni, sijoitin näitä vastaavia kattovalaisinrasioita keskelle kattoa, mutta laitoin myös spottiryhmiä, joilla sain aikaiseksi valon ja varjon dynamiikkaa. Nyt 10 vuoden asumiskokemuksella voin todeta, että tiloissa jossa minulla on molemmat vaihteohdot, valitsen lähes poikkeuksetta spotit ja moni kattorasioista ovat edelleen vailla valaisinta. Miksi? Olen selittänyt asiaa itselleni siten, että koen kotoisammaksi valon ja varjon leikin tylsäksi kokemani yleisvalaistuksen sijaan. Lisäksi pääosan ajasta pidän spotteja himmennettyinä, koska liian voimakas valo syö kotoisaa tunnelmaa. Luen kirjaa mieluiten kohdevalon, kuin yleisvalon avulla. Uskon, etten ole ainoa, joka reagoi eri valaistukseen tällä tavalla, mutta harva ehkä tietoisesti miettii, miten keskeinen valaistus on asumisviihtyvyyden ja kodikkuuden luomisessa- Jälkiasenteiset älyvaloratkaisut ovat voimakkaasti lisääntyneet ja yhdessä mm. jalkalamppujen kanssa voidaan luoda jo varsin viihtyisä valaistus mihin tahansa kotiin.

Lifehood -taloissa halusimme integroida valaistuksen osaksi talon runkoa, jotta valaisimista ei tule erillistä teemaa vaan keskitytään enemmän itse valaistukseen. Esa Pietilä Otherwise Oy:stä on näkemyksellinen valaistus- ja valaisinsuunnittelija, joka pystyi ratkaisemaan tämän vaatimuksen minimalistisilla betoniin integroituvilla valaisimilla. Talosta puuttuvat lähes kokonaan keskellä kattoa olevat valaisinpistorasiat ja ne joita on ovat pinta-alaltaan viidesosa perinteisiin nähden.

Modernit LED -valaisimet ovat niin tehokkaita, että todella pienestä valaisimesta saadaan riittävä siivousvalo ja toisaalta himmennettynä tunnelmallinen kohdevalo. Kantavana teemana on ollut tarjota tilaan epäsuora valo sekä spotteja eri valokeilan leveyksillä. Kaikissa valaisimissa voi säätää valon lämpötilaa ja voimakkuutta portaattomasti. Näiden eri yhdistelmillä saadaan tilaan erittäin monipuolinen valikoima erilaisia tunnelmia, joka tukee myös muuntojoustavien tilojen eri valaistustarpeita koko talon elinkaaren ajan. Valaistusta ohjataan suomalaisen kovassa kansainvälisessä kasvussa olevan Casambin sovelluksella. Casambista voisi varmasti kirjoittaa oman bloginsa, mutta tässä yhteydessä todettakoon sovellus on intuitiivinen ja ohjelmoinnit voi tehdä itse puhelimella mikäli oletusasetuksiin halutaan muutoksia. Valaisimien seinäkytkimiin ohjelmoitiin tilanteita yksittäisten valaisimien sijaan. Näin tilanteita eli tunnelmia on helppo aktivoida napin painalluksella. Kytkimet ovat siroja ja seinäpinnan tasossa luoden todella hienostuneen viimeistelyn.

Epäsuoraa valoa varten kehitimme oman alumiiniprofiilin, joka upotettiin betonivaluun. Nämä upotukset osuivat ikävästi poikittain laatan pääterästykseen nähden, joten raudoitusta sopeutettiin aika paljonkin, jotta rakenne toimii. Ontelolaatoilla tällainen joustavuus ei ole mahdollista. Olikin todella palkitsevaa nähdä ensi kertaa valaisin toiminnassa, kun se yli 6kk aikaisemmin oli runkoon suurella työllä ”leivottu”!

Kohdevalaistusta käytimme mm. betonijulkisivun, sisäänkäynnin kauniin Accoya- paneeliseinän, sekä autokatoksen irtiporatun kallioseinämän valaistukseen. Maaspoteilla saadaan efekti, joka toimii visuaalisesti kiinnostavana vastinparina kattospoteille.

Palatakseni takaisin otsikon kysymykseen, miksi valaistukseen kannattaa panosta? Insinöörinä voin yrittää kvantifioida ja kvalitatiivisin termein perustella asiaa, mutta se ei anna asiasta oikeaa kuvaa. Päädyinkin vastaamaan kysymykseen eri tavalla. Jokainen voi muistella lämpimiä tunteita herättäviä tiloja ja tapahtumia, joissa on vieraillut; tunnelmallisia ravintoloita, konsertteja, joulumarkkinoita, gallerioita tai hienoja hotelleja. Entä mikä onkaan vangitsevampaa kuin nuotiotulen tuijottelu? Näille kaikille yhteistä on tunnelmallinen valaistus ja monesti jokin mielenkiintoinen pinta jota valaistaan. Yhteistä on myös se, että niistä puuttuu monotoninen yleisvalaistus. Sen sijaan niissä kaikissa on läsnä valon ja varjon dynamiikka. 

Lifehood kodeissa tarjoillaan juurikin näitä tunnelmia. Paikallavalettu betoni on lisäksi elävä pinta, jonka valaiseminen tuo oman lisänsä. Uskallan väittää, että kun kerran on päässyt kokemaan laadukkaasti valaistun tunnelmallisen kodin, ei takaisin ole paluuta.

Bo Priester

Facebook
Twitter
LinkedIn